29 Temmuz 2016 Cuma

Bir Stephen King Bilimkurgusu: The Tommyknockers


Korku edebiyatı denince akla gelen ilk isimler arasında yer alan Amerikalı yazar Stephen King günümüzün en popüler yazarları arasında yer almakta. 2015 yılında Amerikan Hükümeti’nin Ulusal Onur Madalyası’yla ödüllendirdiği King oldukça üretken de bir yazar. İlk romanı (Carrie / Göz) 1974’te yayımlanan Stephen King, küçük bir çocukken yazıp annesine sattığı Tavşan Trick ve arkadaşları hakkındaki öykülerden bu yana dur durak bilmeden romanlar, öyküler kaleme almaya devam ediyor.

Kabul etmek gerekir ki King’in yazdığı birçok şey insanın tüylerini ürperten cinstendir. Geçirdiğiniz araba kazasının ardından sizi hastaneye götüreceğine evinde tutsak eden bir hayranınız olduğunu (Sadist), kasabanıza kan emici bir yaratığın taşındığını (Korku Ağı), içi canavarla dolu bir sisin ortasında kaldığınızı (Sis), lanetli bir mezarlığa gömdüğünüz ölünün akşam kapınızı çaldığını (Hayvan Mezarlığı), kuduz bir köpek sizi parçalamak isterken fırın gibi ısınan bir arabanın içinde mahsur kaldığınızı (Kujo) düşünün. Bunlar elbette kâbus gördürücü türden şeyler. Ancak şunu belirtmek gerekir: King iyi bir korku yazarıdır ama yalnızca bir korku yazarı değildir. King’i yalnızca korku yazarı olarak etiketlemek ona büyük haksızlık olur.

Stephen King kendi değişiyle aklına gelen her konuda yazar. Hal böyle olunca bilimkurgu türünde de eserler vermesi şaşırtıcı değildir. Bu eserler arasında yer alan The Tommyknockers’da (Şeffaf / Altın Kitaplar) King, tıpkı Dreamcatcher’da (Rüya Avcısı / Altın Kitaplar) olduğu gibi insanlığı, bir uzaylı tehlikesi ile karşı karşıya bırakır.

Yazının devamı Bilimkurgu Kulübü'nde: 
Bir Stephen King Bilimkurgusu: The Tommyknockers

2 yorum:

  1. Korku filmi seyretmem, yanımda seyredilmesine de müsaade etmem. Dalga geçilmesinden hiç korkmadan söyleyebilirim ki korku filmlerinden korkuyorum. (ironiye gel) Eğer şu an içinizde "olm ne korkuyon, onlar gerçek değil ki" diyenleriniz varsa, size verebileceğim tek cevap, "siz de komedi filmlerine gülmeyin o zaman, onlar da gerçek değil" olacaktır.

    Tüm bu korkaklığımla, üstadın Kemik Torbası isimli kitabını okudum; okumaz olaydım. Korku filmi neyse de, kitap okurken tırsabileceğimi hiç düşünmemiştim. Daha da korku kitabı okursam iki olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kemik Torbası, Bram Stoker ödüllü sağlam bir korku romanıdır. En sevdiğim King romanlarından biridir. King'in korku olmayan kitapları da var. Belki onları okuyabilirsiniz. Dolores bunlardan biri mesela.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...