29 Eylül 2014 Pazartesi

The Curse: 80'lerin Dehşetli Filmleri - 2

The Curse çocukluğumda beni dehşete düşüren filmlerin başında gelir kuşkusuz. Hiç unutmam, benim gibi bir korku filmi tutkunu olan rahmetli anneannemin evinde, video kasetten izlemiştim The Curse'ü. Tabii o zamanlar filmin, korkunun tartışmasız kralı olan (ve Cehennem'i Şeytan eşliğinde ziyaret ettiğine inandığım) Lovecraft'ın bir öyküsünden uyarlandığını bilmiyordum henüz.
Lovecraft’ın The Colour out of Space (Uzaydan Düşen Renk) adlı öyküsünden uyarlanan filmin başrolünde Stephen King’in The Body (Ceset) adlı eserinden uyarlanan Stand by Me'den de tanıdığımız Wil Wheaton yer alıyor. Yönetmen koltuğunda David Keith’in oturduğu 1987 tarihli filmin konusunu kısaca şöyle özetleyebiliriz:
Nathan Hayes dinine sıkı sıkıya bağlı bir çiftlik sahibidir. Kasvetli bir gece çiftliğin yakınlarına düşen meteor hem onun, hem de ailesinin hayatını sonsuza dek değiştirecektir. Kötülük, dehşetli yüzünü göstermekte gecikmez. Uzaydan gelen lanetli kaya parçası yaşamın olmazsa olmaz kaynağını, suyu zehirler. Hayvanlar çıldırır, sebze meyveler kurtlanır ve kahramanımız Zack (Will Wheaton) tüm film boyunca hem fiziki, hem de ruhsal bir değişim geçiren aile fertleri ile mücadele etmek zorunda kalır.
92 dakikalık film, gecenin en olmadık anlarında akla geliverecek dehşetli sahnelerle bezelidir. Frances’in bir yandan gülüp, bir yandan da acı içinde haykırırken çorabı eline diktiği sahne oldukça rahatsız edicidir örneğin.
Film din ve bilimi de karşı karşıya getirir ki bu bana göre tıpkı Exorcist'e (Şeytan) olduğu gibi The Curse'e de ayrı bir lezzet katar. Tüm bu felaketlerin Tanrı’nın gazabı olduğunu düşünen Nathan bir sahnede, yatağa bağlı Frances’in başında İncil okurken görülür. Nathan’a göre Tanrı, Frances’in günahları yüzünden hepsini cezalandırmaktadır. Çünkü Frances en büyük günahlardan birini işlemiş, zina etmiştir. Meteor tam da onun bu günahı işlediği gece düşmüştür. Diğer bir yandan ise Doktor Forbes çiftlikteki kuyudan aldığı numuneyi incelenmesi için bir laboratuvara götürür. Ona göre neden doğaüstü değildir. Felakete Tanrı değil, suya karışan zehirli bir madde neden olmuştur.
The Curse Lovecraft’ın dehşetengiz öykülerinden uyarlanan ne ilk, ne de sonuncu film sizin de tahmin ettiğiniz gibi. Konu bir korku ustası ve dehşet madeni olan Lovecraft olunca eserlerinden uyarlanan filmler de uzunca bir liste oluşturuyor haliyle. Kimisi başarılı olmaya yaklaşıyor, kimisi ise uyarlandığı öykünün yanına bile yaklaşamıyor. Bu filmler de başka bir yazının konusu olsun, ne dersiniz? 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...