6 Ocak 2015 Salı

2014'ün Kısacık Bir Özeti



Yeni bir yazarla tanışmak sizi büyüleyecek muhteşem öykülere sahip bir dost edinmek gibi. 

Dalgalar ile tanıştığım ve Mrs. Dalloway ile büyüsü altına girdiğim Virginia Woolf hiç kuşkusuz 2014’te tanıştığım yazarlar arasında farklı bir yere sahip. Onunla bu kadar geç tanıştığım için kendime ne kadar kızsam azdır. Woolf yazdıklarıyla İngiltere’de gerçekçilik geleneğini kırmış öncü bir yazar. Maalesef zorlu bir dönemde, zorlu bir yaşam sürmek zorunda kalmış bu büyük kalem. Ve ne üzücüdür ki bu zorlu yaşamı intiharla son bulmuş.

Ve A. Conan Doyle. Doyle deyince akla gelen ilk isim efsanevi dedektif Sherlock Holmes oluyor elbette. Ama ben size Doyle’un başka bir eserinden söz etmek istiyorum. Onun tedirgin edici on beş hikayesini içeren bir kitaptan. Tekinsiz Hikayeler’den. Bu kitabının sayfaları okumaya doyulmayacak kadar enfes korku hikayeleriyle dolu. Neler yok ki bu hikayelerde: Korkunç mumyalar, mağara canavarları, gökyüzünde yaşayan tuhaf canlılar, habis hayaletler, uğursuz eşyalar ve daha neler neler. İnsan hele de benim gibi yazma heveslisiyse Doyle’u kıskanmadan edemiyor.

Uzun süredir tanışmak istediğim bir başka yazarsa Philip K. Dick’ti. Dick Bilim Kurgunun Kâhinleri adlı belgeselle çekmişti dikkatimi. Onun konu edildiği bölümü kaç kez izledim inanın sayısını unutmuşumdur. Sonunda “Gerçek nedir? Bizi androidlerden ayıran nedir?” gibi konuları ele aldığı Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi? romanını okuyarak tanıştım Dick ile. Büyülü Fener tarafından yayımlanan Toplu Öyküler 1 – Bay Uzay Gemisi ve Toplu Öyküler 2 – Kader Ajanları da Dick’in 2014 yılı içinde kütüphaneme kazandırdığım diğer iki eseri oldu.


Tabii bu yeni yazarların yanı sıra uzun zamandır tanıdığım ve sevdiğim birçok yazar da romanlarıyla, öyküleriyle hayatımın bir parçası olmayı sürdürdü 2014’te de. Kimler yok ki bu yazarlar arasında: Orhan Kemal, George Orwell, Asimov, Dostoyevski, Nazım Hikmet, Franz Kafka, Vasconcelos, Sabahatin Ali, Roald Dahl… Ve tabii ki edebiyat dünyamın kralı Stephen King.

Hiçbir yazar ve kitaba haksızlık yapmak istemem elbet, ama geride bıraktığımız yıl içinde okuduğum onca kitabın arasından beni en çok etkileyenleri şu şekilde sıralayabilirim:

1. Virginia Woolf - Mrs. Dalloway
2. Virginia Woolf - Dalgalar
3. Nazım Hikmet – Kan Konuşmaz (Keşke daha çok roman yazsaymış Nazım Hikmet.)
4. PKD - Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi? (6:45 Yayınları’nın, bu kitabı, yayına daha özenle hazırlamış olmasını dilerdim.)
5. A. Conan Doyle - Tekinsiz Öyküler
6. Isaac Asimov – Robotlar (Ben, Robot)
7. George Orwell – Daralma
8. Erıch Kastner – Uçan Sınıf
9. Kafka – Dava
10. Samed Behrengi – Küçük Kara Balık

Tabii okumayı planladığım halde yeni yıla sarkan bir dolu kitap da oldu. Bu kitaplar 2015’te okunacaklar listemin ilk sıralarını oluşturuyor haliyle. Funda Özlem Şeran - Ecel, Andy Weir - Marslı, William Hope Hodgson - Sınırdaki Ev, Virginia Woolf - Deniz Feneri, Orhan Pamuk - Kafamda Bir Tuhaflık, Stephen King - Bay Mercedes, Robert Silverberg - Cam Kule bu kitaplardan yalnızca birkaç tanesi.


2014, yazarlık hayatım için de önemli bir yıl oldu. Çocuklara yönelik olarak yazdığım öykülerden oluşan Papyonlu Adam adlı dosyam, 2014 Tudem Korku Öyküleri Yarışması’nda mansiyon ödülüne layık görüldü. Tudem Yayınları’nın hazırladığı muhteşem ödüller 33. Uluslararası Tüyap Kitap Fuarı'nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Böyle bir ödülle eve dönmek gurur ve mutluluk vericiydi.

Bu topraklarda da korku edebiyatına katkı yapabilecek hayalperestlerin var olduğuna inanan ve bu hayalperestlere böyle bir şans tanıyan Tudem Yayınları'na huzurlarınızda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. 

Yeni yılınız sağlıklı, huzurlu ve bol kitaplı geçsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...