3 Haziran 2014 Salı

Umudun Şairi Nazım Hikmet


Nazım Hikmet...

Umudun, özlemlerin, barışın, hürriyetin, kardeşliğin şairi Nazım Hikmet. Tepeden tırnağa kavga, hasret ve ümit. Omzuna yüklenen suçun ağırlığı altında ezilmemiş, özgürlüğü elinden alınsa da pes etmemiş, sürekli yazmış çizmiş üretmiş ve yaydığı ışıkla nice sanatçının yeşermesine imkan vermiş dev bir insan. Orhan Kemal'e göre aşılması imkansız sarp bir dağ ve sonsuz mavi bir deniz. 

Barıştan, güzelliklerden, doğrudan, haklıdan, özgürlüklerden yana insanlar var oldukça Nazım Hikmet şiirleri okunmaya, ezberlenmeye, paylaşılmaya devam edecektir. İnanıyorum ki böyle insanlar hep var olacaktır yeryüzünde.

3 Haziran 1963'te vatan hasretiyle aramızdan ayrılan Nazım Hikmet'i sevgiyle anıyorum.

Fotoğraftaki şiir: Nazım Hikmet, Nikbinlik, 1930
Fotoğraftaki resim: İrfan Okan, Aydınlıklardır Önümüzde Giden (Nazım Hikmet), tuval üzerine yağlıboya, 120 * 150 cm, 2008

2 Haziran 2014 Pazartesi

Orhan Kemal: İlk Sosyal Uyanış


Orhan Kemal'in henüz Orhan Kemal olmadığı yıllarda çalıştığı basımevinin yanı başında bir çikolata fabrikasını vardır. İşte bu fabrikada çalışan sarı saçlı, mavi gözlü Eleni'ye kaptırmıştır gönlünü Orhan Kemal. Bir gün iş çıkışı Eleni'ye pantolonundan utandığını söyler. Eleni'den aldığı yanıt şu olur: 

"Sen utanacağına zenginler utansın." 

Orhan Kemal ileride edebiyatımızın büyük isimleri arasına katılacak ve bu cevaptan çok etkilendiğini, kendisinde ilk sosyal uyanışın Eleni'nin bu cevabıyla başladığını söyleyecektir. Aslına bakarsanız Orhan Kemal'in asıl uyanışı Nazım Hikmet'in 1939 senesinin kasım ayında Bursa Cezaevi'ne gelmesiyle başlayacaktır tabii. Ama bu hikaye başka bir yazının konusu olsun isterseniz. 

2 Haziran 1970'te aramızdan ayrılan edebiyatımızın çalışkan, üretken ismi Orhan Kemal'i sevgiyle anıyorum. Orhan Kemal belki bedenen aramızdan ayrılmıştır ama tekrar tekrar basılan, okunan eserleriyle her zaman yaşayacak ve yanımızda olacaktır. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...